شنوایی نوزاد

لطفا به این مطلب امتیاز دهید
[تعداد امتیاز: 0 میانگین: 0]

شنوایی نوزاد و بررسی صحت سلامت نوزاد از وظایف و البته یکی از نگرانی‌های والدین پس از تولد نوزاد است. عکس العمل نوزاد به صداهای مختلف نسبت به افراد بالغ متفاوت است. سنجش شنوایی نوزاد معمولا بعد از بدنیا آمدن نوزاد و در بیمارستان توسط پزشک انجام می‌شود.

نوزاد قبل از به دنیا آمدن و در هفته 18 بارداری توانایی شنیدن دارد. اولین صداهایی که جنین می‌تواند بشنود صدای ضربان قلب مادر و صدای تنفس مادر می‌باشد. تا هفته 24 بارداری کودک رشد می‌کند و شنوایی کودک بیشتر و حساس‌تر می‌شود. نوزاد در این سن تمام صداهای اطراف خویش از جمله ضربان قلب، حرکت هوا در داخل و خارج ریه‌ها، دستگاه گوارش مادر و حتی صدای جریان خون مادر را کاملا می‌شنود.

با رشد جنین صداهایی را که می‌تواند بشنود بیشتر می‌شود و در هفته 25 و 26 بارداری نوزاد کم کم می‌تواند صداهای بیرونی را بشنود و واکنش نشان دهد. البته قابل ذکر است که نوزاد صداهای بیرونی را با شدت نصف صدای واقعی می‌شنود. چون رحم مادر برای نوزاد حالت عایق دارد و هیچ گونه اکسیژنی در فضای داخل رحم وجود ندارد. جنین با لایه‌های شکم مادر احاطه شده است، بنابراین شدت صدا تا رسیدن به نوزاد کاهش می‌یابد.

از سه ماه دوم جنین می‌تواند صدای مادر و اطرفیان را بشنود. ولی در سه ماهه آخر جنین دیگر کاملا قادر به تشخیص صدای مادر خویش است و به آن واکنش می‌دهد. شدت ضربان قلب نوزاد با شنیدن صدای آشنای مادر افزایش پیدا می‌کند و به این ترتیب به صدای مادر واکنش نشان می‌دهد.

شنوایی نوزاد پس از تولد


همانطور که گفتیم نوزاد از سه ماهگی قادر به تشخیص صدای مادر است. بعد از تولد اولین صدایی که تشخیص می‌دهد صدای مادر خویش است. به طور معمول پس از تولد نوزاد شنوایی او قبل از مرخص شدن معاینه و بررسی می‌شود. در صورتیکه به طور غیرمعمول و خارج از بیمارستان نوزاد به دنیا آمده باشد در ماه اول حتما نوزاد را برای سنجش شنوایی نزد پزشک ببرید. نوزاد تازه متولد شده حس بویایی و چشایی ویژه‌ای دارد. ممکن است نوزاد در اوایل بر روی حرکات خود کنترل زیادی نداشته باشند ولی از ادراک بسیار بالایی برای رسیدن به خواسته‌های خویش برخوردار است.

نوزاد در اوایل با علاقه به مزه‌های شیرین متولد می‌شود و در برابر مزه‌های تلخ و یا ترش گریه می‌کند و سرش را برمی‌گرداند. اگر می‌خواهید به کودکتان نوشیدنی غیر از شیر مادر بدهید حتما کمی باید شیرین باشد تا کودک آن را دوست داشته باشد. بعد از تولد نوزاد صداهای محیط را هم کاملا واضح می‌شنود. اما ممکن است با صداهایی بلند و ناگهانی بترسند و گریه کنند. موسیقی آرام و صدای آرام شما باعث آرامش نوزاد می‌شود. در ابتدا ممکن است نتواند عکس العمل خاصی نشان دهند زیرا در اوایل قادر به انجام چند کار به طور همزمان نمی‌باشد، ولی بعد از 4  و 5 ماهگی دیگر با شنیدن صدا می‌تواند سرش را برگرداند و صدا را دنبال کند.

شنوایی نوزاد پس از تولد
شنوایی نوزاد پس از تولد

تشخیص شنوایی


بعد از تولد نوزاد باید شنوایی نوزاد توسط والدین مورد محک قرار بگیرد. همچنین در این زمان باید عکس العمل نوزاد را به صدای خود و دیگران در نظر بگیرید. کودک با شنیدن صدایتان جواب می‌دهد. صدای دیگران و حتی شنیدن صدای خودش کم کم برایش جذاب و جالب می‌شود. کودک در این دوره به صداهای مختلف اطرافیان و محیط واکنش‌های مختلفی دارد. مثلا با صدای محبت آمیز و مهربان شما آرام می‌شود و یا می‌خندد. برعکس با صدای بلند و ناگهانی ممکن است بترسد و حتی گریه کند.

اگر کودکتان به صدای شما واکنش نشان نداد و تا زمانیکه شما را ندید به صدایتان جواب نداد حتما کودک را برای معاینه و سنجش شنوایی نزد متخصص ببرید. از طرف دیگر شنوایی نوزاد و شنیدن رابطه مستقیم با حرف زدن کودک دارد. بنابراین والدین باید در صورت دادن احتمال مشکل در شنوایی نوزاد، سنجش شنوایی را انجام دهند. سنجش شنوایی فقط در هنگام تولد انجام نمی‌شود بلکه در ماه‌ها و سال‌های بعد هم باید انجام شود.

یکی از علل کم شنوایی کودک بدلیل تجمع مایع چسبنده در گوش میانی به وجود می‌آید که این تجمع مایع غلیظ پشت پرده صماخ بر اثر عفونت گوش نوزاد و سرماخوردگی می‌تواند باشد. راه‌های خارج کردن این ماده از گوش نوزاد متفاوت است. یکی از راه‌های آن بوسیله لوله باریکی است که به گوش نوزاد وارد و آن را تخلیه می‌کنند و شنوایی نوزاد به حالت عادی در می‌آید.

یکی دیگر از دلایل کم شدن شنوایی نوزاد ایجاد موم در گوش کودک است که البته بسیار رایج می‌باشد. برای برطرف کردن این مشکل از قطره استفاده می‌کنند و یا با یک سرنگ موم برداشته می‌شود و مشکل شنوایی نوزاد حل می‌گردد.

تشخیص شنوایی
تشخیص شنوایی

راه‌های تشخیص شنوایی در کودکان


برای تشخیص شنوایی نوزاد راه‌های مختلفی وجود دارد که در صورت تشخیص کودک را درمان می‌کنند.

آزمایش غربالگری شنوایی

این آزمایش برای نوزادانی است که مشکل خاص عصبی دارند و شنوایی آنها اختلال دارد. در این آزمایش گیرنده‌های کوچکی به سر نوزاد وصل می‌کنند و صوت‌هایی را از طریق گوشی به گوش کودک می‌فرستند و پاسخ‌های کودک را از طریق یارانه که به آن متصل است بررسی می‌کنند.

آزمایش دنبال کردن صدا

این آزمایش بوسیله دو نفر و معمولا در سن 7 ماهگی نوزاد انجام می‌شود. به این صورت که یکی از افراد یک اسباب بازی یا جغجغه را به کودک نشان می‌دهد و بعد آن را پنهان می‌کند. در این زمان که کودک شی را پیدا می‌کند و نفر دوم صدای جغجغه‌ای را به صدا در می‌آورد . اگر کودک به صدای جغجغه برگشت یعنی شنوایی نوزاد طبیعی است وگرنه باید مورد بررسی قرار بگیرد. البته این روش برای کودکان کمی بزرگتر ممکن است جواب ندهد.

پزشک در صورت شک داشتن به شنوایی کودک می‌تواند با اصوات خالص شنوایی او را بسنجد. با گوشی صدای مختلفی را پخش می‌کنند و کودک جواب می‌دهد.

راه‌های تشحیص شنوایی در کودکان
راه‌های تشخیص شنوایی در کودکان

نقش والدین در تکامل شنوایی کودک


  • تا می‌توانید برای کودک کتاب بخوانید.
  • انواع موسیقی را برای کودک بگذارید تا با انواع صداها و ملودی‌ها آشنا شود.
  • انواع مختلف موسیقی و صدا در تحریک حواس کودک و تکمیل شنوایی کودک تاثیر زیادی دارد.
  • از همان بدو تولد تا  وقتی که با انواع لهجه‌ها و حالت‌های گویش شما آشنا شود، با کودکتان صحبت کنید.
  • تا می‌توانید با کودکتان حرف بزنید. ارتباط گفتاری شنیداری باعث رشد شنیداری و گفتاری کودک می‌شود.
  • از کودکتان سوال بپرسید و از او بخواهید به شما جواب بدهد.سوال و جواب کودک باعث رشد همزمان شنوایی و گفتاری در کودک می‌شود.
  • انواع اسباب بازی‌های آموزشی در تحریک حس شنوایی نوزاد بسیار مفید می‌باشند.
  • انواع جغجغه‌ها، اسباب‌بازی‌های موزیکال در تحریک حس شنوایی نوزاد بسیار موثر است.
  • صداهای مختلف نه لزوما فقط بچه‌گانه باعث تحریک حواس نوزاد می‌شود.
  • آزمایش سنجش شنوایی از همان بدو تولد برای نوزاد انجام دهید.
  • در صورت شک داشتن به کاهش و یا مشکل در شنوایی کودک با متخصص در میان بگذارید.
  • آزمایش‌های غربالگری را برای نوزاد پاییین تر از 6 ماهگی انجام دهید.
  • در صورت سرماخوردن نوزاد آن را جدی بگیرید و از خوب شدن کودک اطمینان حاصل کنید.
  • در صورت داشتن تب حتما به پزشک مراجعه کنید تا از عفونت کودک جلوگیری شود.

در وب سایت ما مقالات معتبری برای مطالعه در اختیار شما قرار دارد. اگر شما می‌خواهید اطلاعات بیشتری کسب کنید، می‌توانید دیگر مقالات این سایت همچون ختنه نوزاد و مراقبت‌های بعد از ختنه را مطالعه نمایید.

برای بهترین خرید سیسمونی کودک به فروشگاه آنلاین ما مراجعه کنید. در سیسمونی فروشی بدو نی نی امکان خرید لوزام سیسمونی نوزاد با بهترین قیمت و کیفیت برای شما عزیزان مهیا است. وب سایت ما مجموعه کاملی از محصولات همچون حوله نوزاد و کودک، صندلی غذا کودک و … همراه با راهنمای خرید، تخفیف، ارسال رایگان و پرداخت درب منزل را برای شما والدین عزیز در نظر گرفته است.

سوالات متداول


شنوایی نوزاد قبل از تولد به چه صورت است؟

نوزاد قبل از به دنیا آمدن و در هفته 18 بارداری توانایی شنیدن دارد. تا هفته 24 بارداری کودک رشد می‌کند و شنوایی کودک بیشتر و حساس‌تر می‌شود. نوزاد قبل از تولد قادر به شنیدن ضربان قلب، حرکت هوا در داخل و خارج ریه‌ها، دستگاه گوارش مادر و حتی صدای جریان خون مادر است.

شنوایی نوزاد پس از تولد به چه صورت است؟

نوزاد بعد از تولد اولین صدایی که تشخیص می‌دهد صدای مادر خویش است. پس از تولد نوزاد شنوایی او قبل از مرخص شدن معاینه و بررسی می‌شود.

راه‌های تشخیص شنوایی در کودکان چیست؟

  • آزمایش غربالگری شنوایی
  • آزمایش دنبال کردن صدا
مهسا رضایی
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *